Ventil for galskap

Det blir en fest med groovy, dansbar musikk, sier komponist Hanna Paulsberg. Lørdag går hun og trioen GURLS på scenen i Bodø sammen med Trondheim Jazzorkester.

En samtale med Hanna Paulsberg

Av Kjell Nordeng

De to instrumentalistene i den Sinus-klare trioen er blant sin generasjons mest fremstående norske jazzmusikere. Ved siden av GURLS driver saksofonist Hanna den kritikerroste kvartetten Hanna Paulsberg Concept, mens bassist Ellen Andrea Wang ved siden av egne plateutgivelser var Moldejazzens artist in residence i 2021.Blant annet. Den relativt ferske GURLS-vokalisten Marianna Sangita Røe besøkte i 2018 Bodø Jazz Open med bandet Broen.

- For meg er GURLS som et slags frislepp. En ventil for galskap. Det er fest dansbarhet og moro. Jeg spiller mer enn gjerne alvorlig jazz, men dette er ei flott avveksling, sier Hanna Paulsberg.

Om det er aldri så mye frislepp og moro, så firerdamene ikke en millimeter på kvaliteten. For debutalbumet «Run boy, run» (2018) fikk trioen jazz-Spellemannsprisen og det manglet ikke på superlativer da samarbeidsprosjektet «Oui» med Trondheim Jazzorkester ble CD-utgitt i fjor høst. «Det er melodisk, vakkert, spennende og tøft –bare den übergroovete overgangen midt i tittellåta «Oui» er verdt inngangspengene alene», skrev Nettavisen for tre måneder siden. I motsetning til det instrumentale jazzuttykket i Hannas Concept-bander GURLS-låtene basert på sang og tekster. I musikkmiksen dukker det også opp elementer av både soul og hip hop-vokal.

- Marianna er en ypperlig vokalist, som formidler stoffet med troverdighet, sier låtskriveren. -Tre damer og titler som «Run boy, run»og«Dis boy». 

Handler tekstene dine om gutter?

- I hvert fall mange av dem. De er også ment som et skråblikk på oss selv, og kan neppe sies å være dyptpløyende lyrikk, sier damen bak låtene.

De fleste låtene på «Oui» er nye og finnes ikke på trioplatene. Samarbeidet med det til sammen tretten musikere store ensemblet åpner også for arrangementer med ekstra bredde og trøkk.

- Det har vært en rein glede å jobbe med Trondheim Jazzorkester. Sant nok blir det bra trøkk av et så stort band, men musikken har også sine lavmælte og ettertenksomme partier. Noe for enhver smak», sier Hanna Paulsberg.

Siden platedebuten for drøyt tjue år siden har Trondheim Jazzorkester sluppet nærmere tretti album. Samtlige sammen med en gjestemusiker. Blant dem er både Chick Corea, den svenske pianisten Johan Indvall og et stilmessig bredt utvalg av norske artister. Siden Trondheim Jazzorkester ikke har ei fast besetning har Hanna Paulsberg selv valgt musikerne i bandet som går på scenen i Bodø.

- I utgangspunktet har jeg valgt folk jeg har lyst å samarbeide med. Ellers har jeg prøvd finne en balanse både i kjønn og alder. Jeg gleder meg til konserten, avslutter Hanna Paulsberg.

GURLS og Trondheim Jazzorkester spiller på Sinus lørdag 4. februar klokken 19.00.

Sanne Funder Nygaard