Publikumsnær og energisk

«I all beskjedenhet: Vi er et jævlig bra liveband». Tuva Syvertsen i Valkyrien Allstars lover en oppløftende konsertopplevelse under Bodø Jazz Open.

Valkyrien Allstars lover en fengende og variert konsert

«Å gjev du batt meg» het låten Valkyrien Allstars slo igjennom med i 2007. Seks album og to Spellemannpriser senere er bandet solid etablert i den norske kulturoffentligheten, men etter hvert har bandet forandret seg.

- I utgangspunktet var vi en trio med hardingfele. Nå er bandet utvidet til en kvartett, og selv om røttene i folkemusikken fortsatt er sterke, har vi tatt opp i oss elementer av både pop, rock og jazz, sier felespiller og vokalist Tuva Syvertsen.

Det er vel igjen heller ingen musikalsk tilfeldighet at dere har laget egne versjoner låter frapunkrelaterte artister som Kjøtt og Jokke?

- Det er jo ei stund siden vi spilte inn de låtene, men de viser at vi har både respekt og slektskap til norske låtskrivere, sier Valkyriens frontfigur.

På låten Midtstripa fra 2020 ligger vokalfraseringen et stykke inn i hip hop. Neppe tilfeldig, det heller?

- Jeg er glad i hip hop, og har nærmet meg det miljøet for å få nye impulser både som skribent og vokalist, medgir Tuva Syvertsen.

Endringen i Valkyrien-uttrykket kommer også til uttrykk i at tradisjonslåter og tekster fra både norsk og internasjonal lyrikk har fått selskap av selvkomponert musikk og egne tekster, de fleste ført i pennen av Tuva selv.

I de seneste årenes Valkyrien-tekster finnes det ulike fortellinger. Vi hører om en person som er «Dritings i bil» og en annen som i sin elendighet får beskjeden «Kom hjem». «Tenker på deg» er en kjærlighetstekst, mens tittellåten på «Ingen Hverdag» er en besk melding fra krigens dager fra Gunvor Hofmos hånd.

Hva slags tekster det det aktuelt å skrive, eventuelt tonesette, i dag?

- Verden er blitt både jævligere og mer kaotisk. Det burde komme til uttrykk i sangtekster. Utfordringen er å finne en form å formidle det i som publikum både kan relatere seg til og la seg engasjere av. Tekstene må være slik at de løfter lytteren ut av det hverdagslige, sier Tuva, som røper at nye Valkyrien-låter er underveis.

Et uttrykk for ønsket om å være nært publikum uttrykte Valkyrien Allstars for et par år siden gjennom sitt amfi-prosjekt. Det betyr at band og publikum skal være på samme flate, ikke et opphøyet band med lytterne halvannen meter lenger ned. Reint teknisk er dette neppe mulig på Sinus, men holdningen er verdt å merke seg i forkant av at Tuva og co skal servere både gamle og nye låter i Bodø.

- Skal det bli en konsert med såkalt magi, er vi helt avhengig av å få kontakt og respons fra publikum. Det er utgangspunktet når vi går på scenen, sier Tuva.

Hun lover de som bare kjenner Valkyriens radiohits en energisk, fengende og variert konsert, der flere sjangre møter hverandre. Slavisk sjangertroskap er nemlig ikke noe for Valkyrien.

- Alle vet at sjangeravgrensinger ikke har noe for seg, avslutter Tuva.

Av Kjell Nordeng