Både for barn og voksne

For Tore Johansen er Georg Riedls tonesettinger av Astrid Lindgrens tekster ikke bare for barn.Det tar han konsekvensen av under Bodø Jazz Open.

En samtale med Tore Johansen før Bodø Jazz Open 2023

- I tillegg til at de er klassikere i den skandinaviske barnekulturen er dette rett og slett flotte låter. Gode melodier og sterke tekster. Låter som har noe å si, sier Tore Johansen.

I vår ga han ut et knippe av Riedls Lindgren-tone settinger på albumet «Nå, Lille Humle», og under Bodø Jazz Open gir han to konserter basert på dette materialet, en på kveldstid og en på ettermiddagstid. En voksenkonsert, og en for hele familien.

Foto: Helge Lien

- Jeg tror ingen av oss musikere tenkte på ei begrensning til bestemte aldersgrupper da vi spilte inn plata, sier Tore.

Noen oppjazzing av låtene er det ikke snakk om.

- Jeg har respekt for kvalitetene i originalene, og har lar dem stå frem slik de er. Det spesielle med våre versjonerer at sangene blir formidlet av jazzmusikere. En viss innflytelse på tolkningene har det naturligvis, men vi har holdt oss til harmoniseringer som er i tråd med de jeg vet at Riedl selv bruker. Det er heller ingen lange improvisasjoner i våre tolkninger, sier jazztrompetisten fra Tverlandet.

I sin anmeldelse av «Nå, Lille Humle» fremhever periskop.nos Maren Ørstavik varmen i musikken.

- Kjærligheten til musikken gjennomsyrer hele platen. Det er en hyllestplate voksne som har Riedl i blodet vil elske - den nærmest ber om at du skjenker deg noe godt i glasset og puster ut i sofaen etter at de små har lagt seg, skriver hun.

Til å framføre låtene har Tore med seg et knippehøyt ansette musikere. Ved pianoet sitter Helge Lien, Ellen Andrea Wang spiller bass, mens Håkon Mjåseth Johansen trakterer trommene. Sangen står Ine Hoem for.

- På disse låtene er tekstformidlingen utrolig viktig. Ine er en tekstbevisst vokalist, og passer perfekt i prosjektet, sier Tore. Hvor sterkt står disse sangene blant barna i dag, tror du? Mine erfaringer tilsier at det varierer. Pippi-sangene er blant de dagens unger kjenner til. Det er nok verre med låtene fra Bakkebygrenda og Karlson på taket.Hvis plata mi kan bidra til å gi dem ny oppmerksomhet og et lengre liv er jeg fornøyd. Jeg har en ambisjon om å bevare sangene, sier Tore.

Under Bodø Jazz Open går «Nå, Lille Humle» - bandet på scenen fredag 3. februar klokken 21.30 og lørdag 4. februar klokken 13.00. De som måte lure på om de skal få med seg Tores konsert – med eller uten unger – kan kvitte seg med all tvil ved å lese kommentaren til Nettavisens jazzanmelder Tor Hammerø: «Ei lita perle aven hyllest både av Riedl og Lindgren og ikke minst deler av det universet de har skapt».

- Jeg gleder meg til konsertene, avslutter Tore.

Av Kjell Nordeng

Helge Lien