Musikk fra jazzens vugge
Det blir musikk fra jazzens vugge, når «The Professor of Jazz», Morten Gunnar Larsen, setter seg på pianokrakken i Jakhellngården den 4. februar.
– Jeg tok klassisk pianoundervisning allerede som barn. De første inspirasjonene fra New Orleans-musikken fikk jeg via radio som 12-eller 13-åring. Blant annet husker jeg musikken til Stompa-hørespillene som spennende og annerledes enn det jeg til da hadde spilt. Ikke minst hadde musikken en heftigere puls, sier Morten Gunnar Larsen, og legger til: - Senere frekventerte jeg Oslos jazzklubber, og etter hvert begynte jeg å lese meg til kunnskaper både om musikken og kulturen den har sine røtter i.
Morten Gunnar Larsen er en internasjonal autoritet i sin jazz-sjanger. Siden han startet sin karriere som ragtime-pianist på begynnelsen av 1970-tallet har han gitt ut en rekke godt mottatte plater og satt opp jazzmusikalske forestillinger både i USA og Europa. I tillegg har han spilt sammen med en av ragtime-jazzen opphavsmenn. Blant annet.
– Da 90-åringen Eubie Blake spilte på Club 7 i Oslo i 1977 fikk jeg bli kjent med ham hjemme hos Randi Hultin. Vi spilte litt sammen, jeg fikk nyttige tips og ikke minst følte jeg inspirasjon direkte fra kilden, sier Morten Gunnar Larsen.
I løpet av de snart femti årene som har gått siden Oslo-pianisten startet på sin profesjonelle løpebane har han utvidet sitt musikalske nedslagsfelt. På platene finner vi i tillegg til ragtime og New Orleans-jazz også argentinsk tango og brasiliansk musikk.
– Gjennom studier har jeg fått kunnskap om hvordan ulike musikkstiler vandret til New Orleans både fra nord og syd, ikke minst fra Karibia og Sør-Amerika. New Orleans ble et slags «ankerpunkt» for jazzen. Dette er et utrolig spennende forskningsfelt, forklarer pianomannen. - Mange av de opphavsmennene bak låtene på platene dine levde begivenhetsrike og utradisjonelle liv. For eksempel var Jelly Roll Morton både musiker og hallik. Han hevdet sågar å ha oppfunnet jazzen.
Får vi høre noen friske historier underveis?
– Jeg skal primært spille og gi publikum en musikalsk opplevelse, men noen små fortellinger blir det nok også plass til, sier han.
Settlista for solokonserten i Bodø har Larsen ikke satt opp ennå, men han lover en konsert med bredde. Her kan det kommelåter av både amerikansk, karibisk og europeisk opphav. Fra Scott Joplin og Jelly Roll Morton til Kurt Weill.
– New Orleans - musikken har et stort stemnings- og følelsesspekter, og passer til alle anledninger. I det siste har jeg spilt både i 80-årsdager og bisettelser. Det sier sitt. Jeg gleder meg til konserten, avslutter Buddy-vinneren fra 1992.
Lørdag den 4. februar i Rotunden/Jalkhellngården klokka 1200. Under festivalen blir Morten Gunnar Larsen også å høre som pianist i Magnolia Jazzband.
Av Kjell Nordeng