Med New Orleans-musikken i hjertet

Han har sitt opphav i Salten, men hjertet hans ligger i New Orleans-musikken. Under Bodø Jazz Open gir Gunnar Gotaas og Magnolia Jazzband to konserter.

En samtale med Gunnar Gotaas, leder for Magnolia Jazzband

- New Orleans - musikken blander jazz, gospel, soul, rhythm'n blues og mere til. Den har en sterk rytmisk puls og nerve, og gjenspeiler de fleste aspekter av menneskelivet, alt fra sorg til uhemmet glede, svarer Gunnarpå spørsmålet om hva det er som får en nordlending til å bruke store deler av livet sitt på musikken fra de amerikanske sørstatene.

- Som europeere må vi nærme oss New Orleans-musikken med respekt og ydmykhet, mener Gunnar.

Magnolia-lederen er født i Sulis og tilbragte sine første barneår i Nordlands største by.

- Fra barndomsårene i Bodø husker jeg vinterkulde og en glatt skolevei. Jeg gleder meg både til spillejobbene og selve festivalen. Også blir det flott å møte slektningene mine i byen, sier 78 år gamle Gunnar Gotaas.

Noen novise innen musikkens verden er den opprinnelige nordlendingen på ingen måte. Gunnar har ledet Magnolia Jazzband fra oppstarten i 1972, og siden den gangen har bandet gitt ut fjorten album. Samarbeidet med dyktige amerikanske artister som pianist Art Hodes ogvokalistene Big Al Carson, Topsy Chapman og Lillian Boutée viser at Gotaas og bandet hans er respektert i sjangerens kjernemiljø.

- Jeg har vært i New Orleans trettifem ganger. Blant de mest spennende besøkene var spillejobben vår under New Orleans Jazz and Heritage Festival. Det er inspirerende å besøke musikkens hjemme-miljø, sier Gunnar.

Under Bodø Jazz Open 2023 skal Magnolia Jazzband spille to konserter. Søndag 5.februar er det duket for kirkekonsert sammen med Bodø domkor. Repertoaret for konserten skal bandet diskutere med koret, og Magnolia Jazzband har masse erfaring med kirkekonserter.

- Vi har spilt både europeiske salmer og religiøse låter av amerikansk opprinnelse. Vi satser på en miks av begge deler. Akustikken i Bodø domkirke er imponerende, så jeg er helt sikker på at det blir en flott konsertopplevelse for alle, sier Gunnar og henviser tilat Magnolia Jazzband har gitt ut et paralbum basert på kirkekonserter.

Siden New Orleans-jazzen passer inn i de ulike delene av menneskelivet er det bare på sin plass at Magnolia Jazzband tar steget fra kirken til syndens pøl, og gir en klubbjobb når de først besøker Bodø. Den finner sted på Ramsalt, lørdagden 4. februar. Ved siden av Gunnar Gotaas (trombone) består bandet av Anders Bjørnstad (trompet), Børre Frydenlund (banjo/gitar/vokal), Sebastian Haugen (bass), Torstein Ellingsen (trommer), Georg Reiss (saksofon/klarinett) og Morten Gunnar Larsen (piano).

De to sistnevnte har betydelige musikkarrierer i eget navn. Morten Gunnar Larsen er en jazz-og ragtimepianist av internasjonal klasse. CV-en hans omfatter blant annet en stor diskografi og samarbeid med den legendariske stridepianisten Eubie Blake. Med en virksomhet som omfatter alt fra Kringkastingsorkesteret til ragtime og ulike typer etnisk musikk er karrieren til den klassisk utdannede klarinettisten Georg Reisser ikke mindre imponerende.

Av Kjell Nordeng