Fruktbart samarbeid til begeistring

Bodø Jazz Open, Nordlysfestivalen og Arktisk Filharmoni presenterer Angelique Kidjo SINGS med fullt orkester.

Bodø Jazz Open 2023
Foto: Sofia & Mauro


Det er ikke første gang Nordlysfestivalen, Bodø Jazz Open og Arktisk Filharmoni samarbeider, og helt sikkert heller ikke siste. Slike samarbeid gjør det nemlig mulig å få til ting som hadde vært vanskelig alene. Nå har trioen hentet Angelique Kidjo tilbake til landsdelen, og denne gangen får publikum oppleve henne med fullt orkester i ryggen.

Foto: Sofia & Mauro


– Å spille med et stort orkester, som Arktisk Filharmoni, er en morsom utfordring. Jeg elsker utfordringer, sier Kidjo selv i et intervju med orkesterets kommunikasjonssjef Lasse Jangås.

– Sammen med et symfoniorkester blir stemmen min ett av instrumentene i orkesteret, som krever en helt annen tilnærming. Så ser vi at når vi bruker energien og kompetansen vår sammen, oppnår vi gode resultater. Akkurat som ellers i livet.

I 2015 gav Angelique Kidjo ut albumet SINGS hvor flere av hennes kjente sanger ble arrangert for orkester. Resultatet ble et møte mellom den klassiske europeiske tradisjonen og den rytmiske kraften som kjennetegner musikken fra Kidjos hjemland Benin. Albumet ble belønnet med Grammy, den femte i rekken for artisten. Det er denne musikken vi får høre når hun inntar Tromsø Kulturhus og Stormen i Bodø sammen med Arktisk Filharmoni.

– Vi gleder oss enormt til å jobbe med en av verdens flotteste og viktigste artister, en sanger og musiker vi har dyp respekt for og som vi har ønsket å jobbe med veldig lenge, sier programsjef Catharina Bilsbak i Arktisk Filharmoni.

Festivalsjef i Bodø Jazz Open, Erik Johansen gleder seg også til å presentere en av Afrikas store stemmer.

– Det er mange år siden Angelique Kidjo sist begeistret publikum i Bodø, og nå sammen med Arktisk Filharmoni i en av Europas beste saler blir garantert en stor opplevelse!

I tillegg til sine musikalske meritter er Kidjo kjent for sitt engasjement for blant annet barns rettigheter, klima og miljø. Hun er ambassadør for Amnesty International, UNICEF og Oxfam, og har i tillegg etablert stiftelsen Batonga som arbeider for afrikanske jenters rett til utdanning. Hun har også blitt tildelt den prestisjetunge Crystal Award av World Economic Forum i Davos, og Amnestys Conscience Award for sitt engasjement for menneskerettigheter.

I 2005 var hun blant de mange store artistene som opptrådte under Mandela-konserten i Tromsø, der også Nelson Mandela var til stede. Den dagen husker hun svært godt.

– Woooho! Det var virkelig en fantastisk konsert og en stor opplevelse. Bildet av Mandela og meg på hjemmesiden min er tatt i Tromsø den helga, sier Kidjo.

Også festivalsjef i Nordlysfestivalen Heidi Lekang husker den dagen godt.

– Jeg sto helt fremst hele dagen, og jeg husker veldig godt Angelique Kidjo. Det var komplett gåsehud, og jeg gleder meg enormt til å se henne på scenen igjen. Jeg er veldig glad for at vi har gode samarbeidspartnere som gjør slike opplevelser mulig, sier Lekang.

Mer informasjon om konserten og billettsalg finner du her: