Med jazzsiden opp

Han opererer innen flere musikksjangre. Under vinterens Sinus-besøk snur han jazzsiden opp.

Frode Alnæs gleder seg til å spille i Bodø

- Vi fikk en kjempegod mottakelse for konserten under Maijazz i år. Jeg gleder meg til å spille i Bodø, sier Frode Alnæs.

Frode Alnæs spiller på Sinus, torsdag 2. februar - info om konserten finner du her

De fleste kjenner gitarist og låtskriver Frode Alnæs fra poprockbandet Dance With a Stranger. Et nærmere studie av CV-en hans forteller om en musiker med en fot innenfor flere sjangre; norsk-og engelskspråklig pop,melankolske viser og jazz av ulik type. Diskografien hans er lang som arvesynden, og blant jazzmusikerne han har samarbeidet med er Arild Andersen, Ketil Bjørnstad, Bjørn Alterhaug og Dee Dee Bridgewater.

- Det musikalske livet mitt har flere sider. Som låtskriver har jeg laget mye popmusikk, mens gitaristen i meg er jazzorientert. Det gjelder å finne sin egen stil uansett hvilken sjanger man jobber i, sier Frode.

Under Bodø Jazz Open 2023 er det altså jazz altså handler om når Frode Alnæs Band går på scenen. I tillegg til gitarist Frode består bandet av Jørn Øien (keyboards), Audun Erlien (bass) og Rune Arnesen (trommer).

- Disse musikerne har jeg valgt med omhu. Ikke bare er de dyktige og passer mitt musikalske konsept perfekt, men de stiller alltid godt forberedt til øvingene. Maken til arbeidsmoral har jeg knapt opplevd, sier Frode.

Grunnlaget for det nye Alnæs-bandet er de jazzorienterte låtene på albumet «Kanestrøm»(2016). Ei ny plate i samme gata er underveis, dermed har bandet et rikt materiale å hente stoff fra. Den som trenger en varedeklarasjon på den musikken Frode og bandet hans skal servere kan tenke på et uttrykk i krysningspunktet mellom europeisk og amerikansk gitarjazz. Et ubestemmelig sted mellom Rypdal, Scofield og Frisell. Filtrert gjennom komponist Alnæs sine egne innfallsvinkler. «Kanestrøm» spenner fra rufsete og kraftfulle funk-låter til atmosfæreskapende stemninger og vakre akustiske stykker med legning mot klassisk musikk.

- Som låtskriver er jeg opptatt av både vakkert melodistoff og energisk trøkk, forklarer Frode, og legger til: - Jeg hører mye på musikk, og betrakter det man kan kalle inspirasjonskilder som en grøde man kan høste av uten å etterligne. Det gjelder å finne sin egen tone. Den er jeg sikker på at jeg har funnet, noe som er mitt uttrykk, forklarer gitaristen fra Kristiansund.

I motsetning til de andre platene dine har Kanestrøm-låtene naturrelaterte titler som «Hakkespett», «Bølger»og «Vår». Hva er dette, da? Friluftsjazz?

- Kanestrøm befinner seg noen få mil fra Kristiansund, der ligger familiehytta som jeg har overtatt. Jeg tror de fleste har et sted, gjerne i naturen, som forbindes med trygghet og ro. Et slags anker. Kanestrøm er mitt paradis, hvor jeg tilbragte mye tid som barn. Der er det lett å bli inspirert, sier Frode Alnæs.

Om han er aldri så inspirert av roen og naturen i sitt trygge ankerfeste av ei hytte, så fornekter humoristen Frode seg aldri. Tittelen å den vakre «Albatrost» er selvsagt en vittig vri på en gammel Fleetwood Mac-klassiker.

- Humor er viktig for meg. Det har alltid vært endel av mitt virke som sceneartist, sier Frode Alnæs.

Av Kjell Nordeng