Med soul i røsten

Han har røtter både i moderne og eldre soulmusikk. Beharie tar med bandet sitt til Bodø Jazz Open og Beddingen kulturhus den 3. februar.

av Kjell Nordeng

Beharie, i fødselsattesten Christian Roger Beharie, kommer fra Sandnes. Han er en av de siste årenes mest omtalte nye artisteri norsk popmusikk, og snart fire år etter platedebuten kan hanvise både til en Spellemannspris og nominasjon til Edvard-prisen.

Ei gjennomlytting av Beharies plateproduksjon forteller om en artist med en tung overvekt av melankolske, ballade-orienterte sanger på repertoaret. Låttitler som «Alone», «Worry» og «Me and my Lonely» gjenspeiler elementet av vemod. Selv velger Beharie andre ord for å definere innholdet i tekstene sine.

- Relasjoner og identitet, svarer rogalendingen på vårt spørsmål om hva som eventuelt er den røde tråden i sangene hans. I omtalene av Beharie legger noen legger spesielt vekt på hans meget sjelfulle stemme, mens andre trekker fram kvaliteten i låtene hans.

Stilmessig befinner Beharie seg et sted i soullandskapet. Blant musikalske slektninger på dagens scene er John Legend og Michael Kiwanuka, men Beharie er ikke fremmed for at musikken hans også har på virkninger fra tradisjonsbærere som Sam Cooke og Marvin Gaye.

- Jeg prøver å få til noe annerledes, noe alternativt ved å nærme meg låtene på en slags indie-måte, sier Beharie.

Med så mange melankolske stemningssanger på repertoaret må vi vel forberede oss på en litt alvorstung konsertaften?

- Nei, ler Beharie, og legger til: - Jeg har med meg et godt og samspilt band. Vi har ei slags leken holdning til musikken, så konserten får masse trøkk og energi.

En gledelig overraskelse i Beharies karriere kom da programledelsen fikk en musikklinjeklasse til uanmeldt å synge med i refrenget på «I Wish I was you» under Spellemann-showet i 2021.

- Det er noe fint med allsang på konserter. Det er et uttrykk for kommunikasjon enhet mellom scene og sal. Et samhold mellom folk som egentlig ikke kjenner hverandre, forklarer soulmannen fra Sandnes.

Dermed oppfordres konsertsugne bodøværinger til å synge med og gi Beharie den responsen han helt sikkert fortjener på Beddingen kulturhusden 3. februar.

Av Kjell Nordeng