Bearbeider sine samiske røtter

I gruppa Ánnásuolo går jazzgitarist John-Kåre Hansen tilbake til de kulturelle røttene som ligger i hans egen familie. I dag spiller han på Bodø Jazz Open.

01.02.201810:28 Kristine F. Hoff

  

Det er den Bodø-baserte Altaværingen som står bak den stemningsfulle musikken til det samiske bandet.

– For meg er dette både melodisk og spennende. Og så er det et poeng for meg at låtene jeg har skrevet for Ánnásuolo blir formidlet av førsteklasses musikere. Uten dem hadde det ikke blitt så bra, sier gitarist og komponist Hansen om prosjektet han presenterer på Bodø Jazz Open i kveld.

  

Ville utforske sine røtter

Musikkinteresserte bodøværinger forbinder nok gitaristen med jazz. De to platene han har gitt ut med bandet Northern Concept vitner om det, og få stiller så velvillig opp på lokale jam sessions som nettopp jazzmann Hansen.

– Jeg tror de som kjenner meg som jazzmusiker, vil kjenne igjen den rene gitarlyden, og i konsertsituasjonen blir det nok mer jazz. Lengre introer og lengre soloer, sier Hansen.

I Ánnásuolo jobber han imidlertid med en helt annen musikkstil.

– Arbeidet med låtene til Ánnásuolo startet ut fra et ønske å utforske den samiske musikktradisjonen. Jeg har selv samiske røtter i min familie, og det er alltid spennende å bevege seg i et «crossover»-uttrykk» mellom sjangrene.

  

– Bedre enn sist

Den samiske gruppa, som har fått navnet sitt fra en vakker liten perle på Finnmarkskysten, spiller musikk blant annet til tekster av dikteren Nils-Aslak Valkeapää og ga ut sitt selvtitulerte debutalbum i fjor vår. Bandet spilte sist i Bodø i 2016, men Hansen lover at bandet har blitt enda bedre enn sist.

– De som kommer på konserten vår under Bodø Jazz Open vil oppleve et forandret og betydelig mer raffinert band. Vi gleder oss, avslutter Hansen.