Glede og danselyst med Misvær Skaforening

Misvær Skaforening, som på 90-tallet spilte på de heteste scenene i de største byene i landet, er tilbake for fullt. – Musikken får folk til å danse, sier brødrene Høgseth.

30.01.201814:15 Kristine F. Hoff

  

I sommer feiret det nordnorske skabandet 20 år med en storslått konsert i hjembygda Skjerstad utenfor Bodø. Konserten ble faktisk så vellykka at bandet bestemte seg for å gjøre noen utvalgte festivaljobber i 2018, deriblant Bodø Jazz Open.

 – Får folk til å danse

– Kall det gjerne partyfaktor, men musikken vår får det til å krible i dansefoten, enten du står eller sitter. Slik skal det bli når vi spiller på Bodø Jazz Open, sier de to Misvær-brødrene Even og Gunnar Høgseth, som har vært med i «Foreninga» siden starten.

 I 2011 sørget bandet sørget for en pangåpning på den aller første utgaven av Bodø Jazz Open.

– Det passer bra at vi blir invitert med i år også, sier trombonist (og trolig fylkets lengste lillebror) Gunnar.

 

Reggae og ska

Som navnet tilsier fokuserer konsertmaterialet til det åtte mannsterke bandet med hjemstedsadresse 8100 Misvær, på den jamaikanske musikktradisjonen. Blant låtene bandet har valgt ut finnes både moderne låter og gamle klassikere fra ska- og reggaens barndom på 1960-tallet. Bob Marley er selvsagt representert.

– Det er viktig å få rytmikken til å fungere. Det skal svinge, være utadvendt og artig, sier brødrene Høgseth.

Et blikk på tidligere anmeldelser tyder på at Skaforeninga leverer til gull i avdelinga for rytmisk driv og smittende glede: «Årets gledesspredere. Partystemning er bare fornavnet», skrev Nordlands Framtid i august 1998. To år senere rykket trønderhovedstadens største avis Adresseavisen til med superlativene: «Enkelte gikk så langt som å si at dette var den beste konserten i Trondheim på mange måneder».

 

Kombinerer ska og improvisasjon

Da Misvær Skaforening startet for tjue år siden var musikkformen mindre utbredt enn nå. Siden har populariteten vokst, og i dag finnes den i alle verdensdeler, fra Russland til Japan, USA og til syvende og sist, også i Salten.

– Selv om vi har et visst fokus på glede, driv og kommunikasjon legger vi vekt på kvalitet, og vi gir rom for improvisasjon til enkeltmusikerne. I dag finnes det flere ska-jazzband som kombinerer de to sjangrene med stor suksess, sier Even og Gunnar.

Flere gode solister

– Vi har flere gode solister. For eksempel, er sønnen til Even, August Veseth, en meget dyktig keyboardist, legger onkel Gunnar til, og antyder med det at det står nye musikergenerasjoner på trappene når boet skal gjøres opp etter dagens Forenings-besetning.

Foreninga har også god plass til spontanitet, det er nemlig ikke alltid konsertene går som avtalt.

– I sommer hadde vi blant annet besøk på scenen av en særdeles improvisasjonsopplagt Jan Gunnar Hoff, og vi vet jo at han er tilstede under vinterens begivenhet. Så hvem vet?, sier brødrene ska fra Misvær.

 

Tekst: Kjell Nordeng