Ny vår for Høst

Etter flere år i dvale har 70-tallsrockerne i Høst de siste årene fått spille for et nytt og større publikum. – Vi gir publikum en minst like god musikkopplevelse i dag som vi gjorde på 70-tallet.

23.01.201812:25 Kristine F. Hoff

    

– Det er gøy og skikkelig inspirerende at så mange folk i ulike aldersgrupper kommer og hører på oss. Jeg tror det betyr at musikken vår er tidløs, sier Geir Jahren.

 

Spiller mer enn før

På Bodø Jazz Open fronter han den aller første Høst-besetningen, og etter at bandet opptrådte under «Rock På Torget» i 2010 i Bodø, kan det se ut til at aktivitetsnivået til Høst har økt.

– Vi har for første gang fått et management, som kan ta seg av bookingen, og vi er glade nok i musikken vår til at vi gjerne kommer og spiller, sier Geir Jahren.

 

Norske tekster

Høst-vokalisten kan støtte seg til det faktumet at bandets to album fortsatt står høyt i kurs blant tilhengere av den tøffeste delen av 70-tallsrocken. Høst ble startet tidlig på 70-tallet, og i 1974 kom deres første album «På sterke vinger». Et særegent trekk ved Høst var de norske tekstene.

– Det var Svein Rønning som skrev de første tekstene. Han valgte norsk, og vi var vel det eneste bandet i den hardeste delen av 70-tallsrocken som ikke sang på engelsk. Det er det vel grunn til å være stolt av, sier Jahren.

 

Skiftet besetning

Før neste album-utgivelse, «Hardt mot hardt» (1976), hadde besetningen skiftet, og nykommeren Fezza Ellingsen skulle nå stå sentralt i bandets musikalske uttrykk. Bodø-musikeren skrev brorparten av låtene, og satte også sitt preg på helheten som musiker. Så stor forskjell er det på de to Høst-platene at mange snakker om at bandet hadde skiftet musikksjanger. Fra hardrock til progrock.

– Da Fezza kom inn i bandet ble musikken tyngre og mer kompleks, og tekstene gikk fra relativt vanlige rocketemaer til å bli mer abstrakte og filosofiske, sier Jahren.

 

– Like gode som før

I og med at det er «Høst 1» som nå er ute på veien vil hovedparten av konsertrepertoaret baseres på det første albumet, men Jahren røper at BJO-publikumet likevel får høre noen av låtene fra «Hardt Mot Hardt». Jahren forklarer at den største forskjellen på Høst i dag og i glansdagene på 70-tallet, handler om tekniske nyvinninger.

– Dagens utstyr gir oss i mye større grad enn før muligheten til å få lydbildet slik vi vil ha det. Dessuten er vi rent spillemessig minst like gode som før. Alle har nemlig holdt spilleferdighetene ved like i ulike konstellasjoner. Totalt sett tror jeg vi i dag gir publikum en minst like god musikkopplevelse som vi gjorde på 70-tallet, avslutter Høst-vokalisten.

 

Tekst: Kjell Nordeng