Unge karer i gammel tradisjon

Når Tito Lausteen Quintet inntar scenen under Bodø Jazz Open møter vi et ungt, men rutinert band. På menyen står bluesrock med lange tradisjoner.

18.01.201816:10 Kristine F. Hoff

     

– Man må kjenne tradisjonen skikkelig, hvis man skal klare å lage noe nytt og ekte. Vi gjør et dypdykk i tradisjonen og skaper vår eget uttrykk basert på det, sier Jon Arne Lausteen.

Inspirert av amerikansk og britisk blues
Blues og bluesrock kan imidlertid være så mangt. Bluesen har i utgangspunktet flere varianter på det amerikanske kontinentet, og fra og med 1960-årene kan vi også snakke om en selvstendig britisk tradisjon. Ei gjennomlytting av Tito Lausteen Quintets debutalbum, «Season of Treason», antyder at både riff, refrenger og vokalharmonier har slektskap med britisk bluesrock fra årene like før og etter 1970.

– Medlemmene i bandet har hørt på ulike artister med forskjellige musikalske varianter. Fellesnevneren er vel at vi har hørt på mye musikk fra det samme tiåret, sier Lausteen, og presiserer:

– Vi har både amerikanske og britiske inspirasjonskilder med tilknytning til blues og rock, sier gitaristen og nevner både Fleetwood Mac, Beatles, Deep Purple, Free og Allman Brothers blant sine favoritter.

 – Hvilket publikum har dere? Primært gæmliser som vil mimre til låter som minner dem om soundtracket til sin egen ungdom?

– Nei, vi har tydeligvis vekket interessen hos et sammensatt publikum, og det kommer mange unge folk som vil ha drivende energisk rock. Det er vel et poeng at vi representerer en ny generasjon, som tilfører musikken nye vinklinger, sier Lausteen.

 

Vant blues-pris
I 2015 vant Tito Lausteen Wuintet (TLQ) Norsk Bluesunions Union Blues Cup, og i kriteriene for cupen vektlegges både låtskriverevner, spilleferdigheter, egenart og scenemessige kvaliteter. På linje med andre cupvinnere fikk TLQ muligheten til å spille på flere konsertscener både i inn- og utland som premie.

– Noen påstår at den musikktypen vi står for har mistet grooven i de senere årene. Vi går på scenen for motbevise det, og turnéjobbene har helt klart gjort bandet tightere, sier Lausteen, som underforstått lover oss en heftig bluesrock-kveld i selskap med bandet sitt.

Kritikerrost band
Lokalt har TLQ i løpet av 2017 fått fine omtaler både for konserter og albumet «Season of Treason». På senhøsten kom videoen til låten «Waiting for the Call» og i månedene etter Bodø Jazz Open regner bandet med dra ut og spille live.

– Vi valgte å lage en video for at de som ikke har hørt og sett oss får anledning til det, forklarer Lausteen. 

– De flest TLQ-medlemmene er unge nok til å kunne tilhøre EDM-folket. Hva tiltrakk dere til så gammel musikk som bluesrock?

– Vi har vel bare fulgt interessene våre. For meg som gitarist blir det naturlig å sjekke ut denne typen gitarbasert musikk, og så er det vel et faktum at et par av TLQ-medlemmene har snoket i foreldrenes platesamlinger, sier TLQ-gitaristen.

Tekst: Kjell Nordeng