Arild Andersen og Denada

(+ Jan Eggum)
Stormen konserthus, store sal

1. FEB ONSDAG kl. 18.00
Billetter

Norges mest internasjonale bassist Arild Andersen og Ensemblet Denada utgjør «Arinada», og får æren av å åpne Bodø Jazz Open 2017.

   

Bassikonet, komponisten og stilskaperen Arild Andersen er en av de utøverne som gjennom sitt usedvanlige kunstnerskap har åpnet døren for norsk jazz internasjonalt. Nå har han tatt med seg musikken sin til Ensemble Denada, og utviklet den i et større format med et knippe av Norges fremste jazzarrangører. Og skal man tro musikkskribent Tor Hammerø har Andersen mer eller mindre måttet lære sine egne låter på nytt: «Men både han og Denada hadde gjort hjemmeleksa si», konkluderte Hammarø i sin anmeldelse etter premieren med samarbeidet på Kongsberg Jazzfestival sommeren 2016.  

   

I år er det ti år siden Ensemble Denada slapp sitt første album med låter komponert av Helge Sunde, som fikk enorm europeisk respons. Utgivelsen åpnet dørene ut til internasjonal konsertvirksomhet og i fem år trosset ensemblet alle naturlover og spilte konserter med en besetning på hele 15 musikere fra Trieste i Italia til Damaskus i Syria. Andrealbumet «Finding Nymo» ble lansert på Berlin Jazzfest i 2009 og mottok den prestisjetunge tyske ECHO-prisen for beste internasjonale storbandplate.

   

Noen har hintet om at prosjektet ligner på en norsk variant av det Gil Evans gjorde med Miles Davis i 1959, og til og med fleipet om «Sketches of Lillestrøm». Hvis noen norsk jazzmusiker skal sammenlignes med Davis kan det så godt være instrumentalist, solist, stilskaper og komponist Andersen; en vital 70-åring som både er en nyskapende musiker og som står for en god porsjon jazzhistorie.

   

Helge Sunde, Øyvind Brække, Erlend Skomsvoll og Shannon Mowday har skrevet flunkende nye arrangementer av Andersens musikk for Ensemble Denada – som består av alt fra Masqualero-klassikere til helt nyskreven musikk av Andersen, inkludert suiten «Arinada», som har fått blitt navnet på prosjektet. Bodø Jazz Open ser frem til å se et stjernelag av musikere stå på scenen i Stormen konserthus’ store sal i februar, med blant andre våre lokale saksofonistbrødre Atle og Frode Nymo i bandet.

   

Jan Eggum starter åpningskonserten i Stormen konserthus' store sal onsdag 1. februar klokken 18.00, og etter at Arild Andersen og Denada har spilt i fra seg – skal de også opptre sammen med Eggum. Landets fremste visesanger, og Norges mest internasjonale bassist i samspill med de beste musikerne i kongeriket. Er det mulig å få dette i én og samme konsert? Jepp, men bare på Bodø Jazz Open!

  

Besetningen er som følger: Arild Andersen (bass), Frank Brodahl (trompet), Marius Haltli (trompet), Anders Eriksson (trompet og flygelhorn), Frode Nymo (sopransaksofon), Børge-Are Halvorsen (altsaksofon og fløyter), Atle Nymo (tenorsaks), Shannon Mowday (bassaksofon og kontraalt-klarinett), Even Kruse Skatrud og Helge Sunde (trombone), Olga Konkova (piano), Jens Thoresen (gitar), Per Mathisen (bass) og Torstein Lofthus (trommer).