Jan Eggum

(+ Arild Andersen og Denada)
Stormen konserthus, store sal

1. FEB ONSDAG kl. 18.00
Billetter

Landets fremste visesanger Jan Eggum tar med seg gitaren og nytt repertoar til Bodø Jazz Open.

  

Som en viktig og markant skikkelse innen norsk visekunst og populærmusikk siden midten av 70-tallet, er Jan Eggum er kjent for å være en munter melankoliker. Han karakteriserer seg selv som en artist som synger enkelt om vanskelige ting, hovedsakelig om spenningen mellom personer. Musikalsk har han sitt utgangspunkt i visetradisjonen, med klare referanser til jazz og rock. Eggum har mottatt flere Spellemannpriser, både som soloartist og som medlem av Gitarkameratene.

   

Det sies at Jan Eggum gir melankolien et ansikt, og om noen skal bryte ned den myten må det være visesangeren selv. Eggum er dreven i møtet med publikum, vet hva de vil ha og maler skarpe og vare betraktninger om moderne mennesker på jakt etter noe å holde fast i. Og selv om artisten nå har gått fra å tilhøre de gamle unge til å tilhøre de unge gamle, viser han ingen tegn til å gi seg enda. Gjennom utrettelig turnering, blant annet med stor suksess sammen med sin gamle makker og Bodøs egen visekonge Halvdan Sivertsen, samt som deltager i TV 2-programmet «Hver gang vi møtes», viser Eggum at han er like aktuell nå som før.

   

Jan Eggum har i sin førti år lange karriere alltid vært opptatt av å utvikle sitt eget musikalske utrykk. Dette har brakt ham til mange spennende musikalske møter med forskjellige musikalske sjangre, alt fra fra popgruppen «Saft» til Bergen Filharmoniske Selskap, eller til jazzrockgruppen «Cutting Edge» til visesyngende gitarkamerater. Dyktige musikere har alltid likt å spille Eggum-låter, fordi de er musikalsk krevende å spille og alltid byr på utfordringer. Derfor var det ikke unaturlig at Eggum i 2014 tok meg seg gitaren og oppsøkte den latinamerikanske musikken, for å spille inn albumet «Rio» (2015) i Rio de Janeiro med musikerne til Gilberto Gil, en legendarisk artist og låtskriver, dessuten kulturminister under den forrige presidenten Silvia de Lula. Det ble et musikalsk møte preget av magi og gjensidig kjærlighet, og når man hører resultatet er det vanskelig å tro at samarbeidet da bare hadde vart i 14 dager. hører man med hvilken naturlig selvfølgelighet disse rutinerte musikerne har tolket Eggums melodier – på tross av et samarbeidet under innspillingsperioden bare hadde vart i 14 dager.

   

Selv om Eggum opptrer solo på åpningskonserten av neste års festival, kommer han også til å spille noen låter sammen med Arild Andersen og Denada som opptrer etter ham i Stormen konserthus’ store sal. Landets fremste visesanger, og Norges mest internasjonale bassist i samspill med de beste musikerne i kongeriket. Er det mulig å få dette i én og samme konsert? Jepp, men bare på Bodø Jazz Open!